02 april 2018

Zon op zorg ontdekt na Habion ook ziekenhuizen

Na drie inmiddels voormalige zorghuizen krijgen nu ook twintig ziekenhuizen en andere zorginstellingen in totaal zo’n 14 duizend zonnepanelen op hun daken, zonder eigen investering. Dit gebeurt op initiatief van ZonOpZorg, een samenwerking van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en crowdfundingsplatform ZonnepanelenDelen. Een mooi initiatief dat begon bij Habion. Het staat te lezen op online zorgplatform SKIPR.

De initiatiefnemers hopen via crowdfunding geld op te halen voor de investering van de zonnepaneleninstallatie. Deelnemers aan de crowdfundactie ontvangen 3 tot 5 procent rente per jaar voor hun inleg. Na vijftien jaar zijn de investeringen terugbetaald. Ook heeft ZonOpZorg subsidie toegekend gekregen voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Versnelling
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, spreekt van een “prachtige versnelling”. “Er zijn in zo’n korte tijd nog nooit zo veel zonnepanelen in één keer bijgekomen in de zorg.” Volgens ZorgOpZorg profiteren zorginstellingen van het gebruik van zonne-energie. Omdat de elektriciteitskosten zullen dalen, is voor de zorgtaken uiteindelijk meer geld beschikbaar.

Habion
Als vervolg op de succesvolle samenwerking met Urgenda (Energiestrijd Zorghuizen) zijn in 2016 drie ZonOpZorg-projecten succesvol gerealiseerd waarbij in totaal 1.362 zonnepanelen zijn gelegd op locaties van Habion: De Benring, ’t Nieuwe Kampje en De Molenhof.