14 december 2018

800 wensen voor De Boomberg uitgewerkt in plannen

Er gaat wat veranderen in De Boomberg in Hilversum. Tijdens de Inspiratiedag in oktober vroegen we bewoners, de buurt, medewerkers, familie, vrijwilligers en andere betrokkenen naar hun wensen voor De Boomberg. Het Werkatelier volgde, tijdens deze weken verzamelden we nog meer wensen en werkten deze uit in plannen. Op 11 december presenteerden we deze aan alle betrokkenen met de vraag: kloppen deze plannen met de wensen? Het antwoord: een volmondig ‘Ja!’

800 wensen voor de Boomberg
We hebben de afgelopen weken meer dan 800 wensen verzameld voor de toekomst van De Boomberg. Deze wensen waren onder te verdelen in drie hoofdwensen: zelf willen bepalen wat er gebeurt in het gebouw, reuring in en om het gebouw en aanpassingen van het gebouw en de woning.

Het Hart van de buurt
“We willen meer verbinding met de buurt” was een duidelijke wens van bewoners en de buurt. Dit willen we op meerdere manieren mogelijk maken: door meerdere ingangen en doorgangen te maken, veel glas aan te brengen voor lichtinval. We willen in het hart van het gebouw allerlei knusse hoekjes realiseren waar je allerlei dingen kunt doen die je vaak niet in je woning kunt doen. Zo kun je straks met je buurman of buurvrouw afspreken voor een optreden in Het Huistheater of De Soos, samen eten in De Woonkeuken of met de hele familie of je vriendenclub lekker zitten in de gezellige Familiekamer.

De wens om meer verbinding met de buurt te maken kunnen we niet realiseren met alleen technische aanpassingen. Daarom zijn we bezig een groep met bewoners, omwonenden, vrijwilligers en andere betrokkenen op te zetten die aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat er reuring is in en om De Boomberg en dat dit echt een thuis is voor iedereen. De eerste activiteiten zijn al geweest en er zullen nog vele volgen!

Appartementen in De Boomberg
De Boomberg verandert van een verzorgingshuis in een woongebouw waar bewoners hun eigen appartement huren. De appartementen worden verbouwd en krijgen onder andere een nieuwe keuken en een badkamer. De zorg en service van HilverZorg is altijd dichtbij als bewoners die nodig hebben.

Wat gebeurt er de komende tijd
De komende maanden werken we de plannen verder uit. Een groep bewoners, omwonenden en andere betrokkenen gaat aan de slag om ervoor te zorgen dat er reuring is in De Boomberg en dat dit echt een thuis is voor iedereen. We verwachten in september 2019 te kunnen starten met de verbouwing. Omdat het een flinke verbouwing is, kunt u zich misschien wel voorstellen dat deze zomaar een jaar in beslag kan nemen.

Een nieuwe vorm van wonen in De Boomberg
Ouderenhuisvester Habion en zorgorganisatie HilverZorg slaan met bewoners, de buurt, medewerkers en andere betrokkenen de handen ineen om De Boomberg klaar te maken voor de toekomst. Dit willen we realiseren door het gebouw aan te passen en samen met bewoners en buurt anders te gebruiken. Zo maken we van De Boomberg een plek waar je eigenlijk tijd tekort komt.

Ouderen blijven langer thuis wonen en niemand kan meer zonder zorgindicatie in een verzorgings- en verpleeghuis wonen. Gevolg is dat als we niets doen, deze huizen op termijn leeg komen te staan. Ondertussen vergrijst Nederland en hebben we deze gebouwen hard nodig. De nieuwe generatie ouderen wil anders wonen. Dit is een kans om de ouderenhuisvesting opnieuw uit te vinden: een nieuwe vorm van wonen die waarde heeft voor de buurt en die klaar is voor de toekomst. Een plek waar je samen tot bloei komt.

Meer weten of meedoen?
Elke twee maanden vertellen we over de voortgang van de plannen op Gangmakersbijeenkomsten. De volgende Gangmaker is op 6 maart 2019.
Het laatste nieuws over De Boomberg kunt u ook volgen via de facebookpagina Leven in De Boomberg.
U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via hilversum@habion.nl