18 november 2021

Contouren nieuwbouw Ubuntuplein Noorderhaven zichtbaar

De vloer ligt en de eerste wanden worden binnenkort geplaatst. De contouren van de woongemeenschap met 110 woningen voor ouderen in de nieuwbouwwijk Noorderhaven in Zutphen worden zichtbaar. Een langgekoesterde wens voor een woongroep voor ouderen wordt hiermee werkelijkheid.

Het project is een initiatief van de bewonerscoöperatie Ubuntuplein. Bestuurslid Hatta Smit is blij dat, na jaren van voorbereiding, het project gerealiseerd wordt. “Onze wens is dat in dit project straks 110 huishoudens in solidariteit met elkaar samen wonen. Bewoners wonen zelfstandig, maar nemen tegelijkertijd de verantwoordelijkheid voor het geheel  met elkaar. Elke bewoner draagt vanuit zijn eigen talenten en vermogen bij. Met zoveel bewoners bij elkaar is er altijd iemand die jouw interesses deelt.” Hatta benadrukt dat de bewonerscoöperatie wenst dat het samenleven verder gaat dan in een gemiddelde buurt. “Ook als het even niet leuk is laten we elkaar niet los.”

Woningen en een gemeenschappelijke ruimte
In Ubuntuplein Noorderhaven komen 36 sociale huurappartementen (Habion), 59 vrije sector huurappartementen (Stichting Vastgoed zorgsector), 15 koopappartementen en diverse bedrijfsruimtes. Verder komt er een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en de buurt.
Alle 110 woningen worden zodanig ontworpen dat wanneer de bewoners op een gegeven moment professionele zorg nodig hebben zij zo lang als mogelijk thuis, in hun eigen vertrouwde gemeenschap kunnen blijven wonen.

Interesse in een woning of bedrijfsruimte?
“We zijn nog op zoek naar huurders voor dit project. Er zijn nog woningen en bedrijfsruimtes beschikbaar voor huurders, kopers en ondernemers. De woningen zijn pas volgend jaar klaar. Dan start de ‘echte toewijzing’. Maar mensen die zich nu al willen verbinden en actief willen bijdragen aan het verder ontwikkelen en vormgeven van deze gemeenschap kunnen zich al aanmelden. Graag zelfs!” Kijk voor meer informatie over de huurwoningen op de website van Bewonerscoöperatie Ubuntuplein .