10 november 2020

Corona heeft grote invloed op onderling contact en activiteiten voor ouderen

Corona heeft een flinke impact op de huurders, met name op de activiteiten en het onderling contact. Desondanks wordt het contact met de bewoners in het woongebouw goed beoordeeld (7,6) en ook de activiteiten in woongebouwen van Habion worden met een 7,9 goed gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek dat woningcorporatie Habion jaarlijks onder haar huurders van zelfstandige woningen doet. Huurders zijn over het algemeen tevreden met hun woning en hun woonomgeving. Huurders voelen zich veilig (7,9) en wonen met veel plezier (8,0). Zij beoordelen de kwaliteit van de woning met een 7,5.

Corona flinke invloed op contact en activiteiten
Corona heeft een duidelijke impact op de huurders, met name op de activiteiten en daarmee de levendigheid in het woongebouw. Het onderlinge contact wordt ook negatief beïnvloed door corona. Ook het woonplezier in het woongebouw wordt volgens een derde van de huurders negatief beïnvloed door corona. Huurders wonen nog wel met veel plezier (8,0) maar de levendigheid wordt met een 6,9 zeer laag beoordeeld (normaal gemiddeld een 7,5) . Er zijn weinig activiteiten of uitjes en sociale contacten onderling. Vanwege de groeiende kans op eenzaamheid is het van belang om nauw contact te onderhouden met de bewoners.

Aanbevelen
De vraag is gesteld in welke mate bewoners de woning zouden aanbevelen aan leeftijdsgenoten. Maar liefst 78% van de ondervraagde huurders zou de woning (absoluut) aanbevelen.

Bewonerscommissie en huismeester
De bewonerscommissie en huismeester worden door de huurders goed beoordeeld (respectievelijk 7,6 en 7,7). Twee derde van de huurders hecht zeer veel waarde aan de aanwezigheid van een huismeester.

Zorgverlening
Ongeveer 46% van de huurders ontvangt zorg van een zorgorganisatie. Het grootste deel van deze huurders ontvangt minder dan 10 uur per week zorg (71%). Huurders zijn over het algemeen tevreden met de zorg die zij van die partijen ontvangen en beoordelen deze met een mooie 8,5.

Contact
Het contact met de bewoners in het woongebouw is met een 7,6 goed. Het contact met bewoners uit de buurt wordt met een 6,8 lager beoordeeld.

Korte karakteristiek van de bewoners
De gemiddelde leeftijd van de bewoners in onze zelfstandige woningen is 80 jaar. Van de bewoners is 75% alleenstaand of weduwe. Het grootste deel van de bewoners (2 op de 3) is vrouw, meer dan de helft leeft met een beetje of veel hulp en circa 60% is online actief. Dat laatste percentage stijgt gestaag. In 2017 was het percentage dat e-mails verstuurt, whatsappt en online bankiert of aankopen doet nog zo’n 40%.

Huurdersonderzoek
Habion meet jaarlijks bij huurders van haar woningen de tevredenheid. De resultaten gebruiken we om de klanttevredenheid verder te verbeteren.