03 november 2021

Gelderhorst kiest voor duurzaam

Een toekomstbestendig zorghuis

De 76 woningen en faciliteiten van het Zorghuis van De Gelderhorst in Ede hebben een belangrijke stap gezet om te verduurzamen; ze zijn aardgas vrij. Het Zorgcentrum voor oudere doven is nu aangesloten op het Edese Slim Groen Warmtenet. De verwarming en het tapwater wordt verwarmd met duurzame warmte. De overgang is vrijwel vlekkeloos verlopen. Op 3 november werden bewoners en medewerkers daarom verrast met lekkers. Ook betrokken organisaties waren aanwezig.

De Gelderhorst wordt duurzamer en moderner
In september 2021 is Draisma Bouw gestart met de verbouwing van het Zorghuis. De aanpassing van het warmtesysteem is een van de onderdelen van de renovatie. Ook de klimaatbeheersing wordt verbeterd. De totale renovatie is in december 2022 klaar.
In een speciale video wordt uitleg gegeven over de aansluiting op Warmtenet.

Besparing van CO2 uitstoot
Het Warmtenet Ede levert groene warmte aan inmiddels 20.000 woningequivalenten: woningen en bedrijven in Ede. Zij krijgen groene warmte in plaats van aardgas. Hiermee wordt op jaarbasis een flinke C02 besparing gerealiseerd. De besparing in het Zorghuis van de Gelderhorst is maar liefst 110.000 m3 aardgas. De warmte wordt duurzaam opgewekt in drie energie-installaties.

Woningcorporatie Habion wil meer gebouwen aansluiten op warmtenet
Het Zorghuis van De Gelderhorst is het eerste bestaande gebouw van Habion dat aangesloten wordt op het warmtenet. De komende jaren wil Habion meerdere gebouwen aansluiten op deze duurzame manier van warmtelevering. Dit past binnen het duurzaamheidsbeleid van de woningcorporatie om de CO2 verbruik voor nieuwbouw maar ook in haar bestaande gebouwen te reduceren.