31 januari 2024

Intentieovereenkomst Vijfheerenlanden en Habion voor ontwikkeling Eiland Leerdam

Het Eiland in Leerdam krijgt een stevige impuls en is straks toekomstbestendig, duurzaam en een plek om gelukkig en betekenisvol oud te worden. Dat is de inzet van de vele betrokkenen bij de plannen. Sinds de start van het project in maart 2023 is er een berg werk verzet. Bewoners, buurt en geïnteresseerden hebben inhoudelijk meegedacht over diverse thema’s, zoals mobiliteit en parkeren, het gebouw, de buitenruimte en ontmoeten. Op dit moment bekijken woningcorporatie Habion en ontwikkelende bouwer Trebbe, hoe zij op basis van alle wensen en ideeën een haalbaar plan kunnen ontwikkelen.

Intentieovereenkomst
Belangrijk onderdeel van het hele proces is de intentieovereenkomst die de gemeente Vijfheerenlanden en woningcorporatie Habion hebben gesloten. Het doel van de overeenkomst is om met elkaar de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Eiland Leerdam te onderzoeken. Teus Meijdam, wethouder gemeente Vijfheerenlanden: “We zijn een aantal keer aanwezig geweest bij de bijeenkomsten die door Habion zijn georganiseerd en we zijn blij met de door Habion gekozen aanpak. We bouwen voort op een goede samenwerking”. Habiondirecteur Peter Boerenfijn vult aan: “Ook in Leerdam worden mensen steeds ouder. Op basis van de wensen en behoeften van bewoners en buurt trekken we samen op om van het Eiland een plek te maken waar bewoners betekenisvol ouder kunnen worden en waar heel Leerdam trots op is.”

Achtergrond
In december 2022 vertrok zorgorganisatie Huis ter Leede uit het gelijknamige zorggebouw aan het Eiland in Leerdam. Op deze plek komen nieuwe zelfstandige woningen voor ouderen. Woningcorporatie Habion en ontwikkelende bouwer Trebbe zijn bezig met de ontwerpen voor de herontwikkeling van het Eiland. Deze omvatten de vervangende nieuwbouw van het voormalige verpleeghuis (zo’n 72 nieuwe appartementen) , de vervangende nieuwbouw of renovatie van 58 bestaande appartementen en de verduurzaming van 79 appartementen. Met de herontwikkeling krijgt het volledige gebied een stevige impuls en is Eiland Leerdam straks weer toekomstbestendig, en een plek om gelukkig en betekenisvol oud te worden.