02 maart 2020

Winnaars challenge brandveiligheidsinnovaties

‘LeefSamen’, een slimme sensor die familie, vrienden of buren alarmeert via een app, is dé winnende innovatie van de challenge brandveiligheidsinnovaties, georganiseerd door Woonzorg Nederland, Habion en Wooncompagnie. De woningcorporaties stellen € 50.000,- ter beschikking om pilots op te zetten om de effectiviteit van de innovatie te bewijzen en waar nodig te verbeteren. Anne van Grinsven, manager Strategie & Organisatie van Woonzorg Nederland reikte de symbolische cheque uit aan John van Adrichem, directeur Quality Creations en mede-ontwikkelaar van ‘LeefSamen’.

De jury beloonde nog drie innovaties met financiële middelen om pilots op te starten. Zo is € 7.500,- beschikbaar voor het plaatsen van lichtgevende rozetten om deurklinken, zodat de vluchtweg zichtbaar is. Een innovatie van Ooijevaars Bevlogen Bouwers. Kan de start-up ‘Slimme kookwekker’ met € 6.500,- bij ouderen hun prototype van een slimme kookwekker met een warmte en bewegingssensor verder testen. En worden studenten van de VU, UvA en TU met € 2.000,- aangemoedigd om hun Flame Away’ wegwerpbrandblusser van een geschikt design te voorzien en uit te testen bij ouderen.

Waarom deze challenge
Brandveiligheid staat bij woningcorporaties hoog op de agenda. Senioren wonen langer zelfstandig thuis. Vluchten bij brand wordt een steeds grotere uitdaging vanwege verminderde vitaliteit, grotere afhankelijkheid van rollators of scootmobielen en soms beginnende dementie. ‘Daarom hebben we deze challenge als woningcorporaties gezamenlijk opgezet. We zijn enthousiast over de inzendingen en zien ook echt potentie in de winnende innovaties. ‘LeefSamen’ is unaniem als winnende innovatie gekozen. Met name de inzet van het sociale netwerk van senioren en de buurt in het geval zich brand voordoet, gaf de doorslag,’ aldus Woonzorg Nederland, Habion en Wooncompagnie.