Energie besparen

Voor steeds meer huurders zijn de stijgende energiekosten een behoorlijke aanslag op hun maandbudget. Habion heeft zelf geen invloed op de energieprijzen, maar er zijn wel tips om uw energie- en gasverbruik te verminderen. Lees hier onze bespaartips.

Vragen en antwoorden over de stijgende energietarieven
Onderstaand een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden met betrekking tot de stijgende energietarieven.

1. Hoe compenseert de overheid de stijgende energiekosten? En wat merk ik als bewoner hiervan?
De overheid heeft in 2022 de energiebelasting en het btw-tarief verlaagd. Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond voor gas en elektra. En een tegemoetkoming op de energierekening van €190,- in de maanden november en december 2022. Voor een deel van het energieverbruik in gas en elektra wordt een maximumprijs berekend. Als u minder dan 1.250 m3 gas verbruikt per jaar dan betaalt u maximaal €1,45 per 1 m3. Voor elektra ligt de grens bij 2.900 Kwh stroom per jaar, dan geldt het tarief van maximaal €0,40 per kWh. Voor alles wat u méér verbruikt, betaalt u het geldende tarief van uw contract van dat moment.

Heeft u een eigen energiecontract voor zowel gas als elektra? Of bent u aangesloten op warmtenet? Het prijsplafond en de tegemoetkoming worden automatisch toegepast door uw eigen energieleverancier.
Heeft u niet een eigen energiecontract voor gas of elektra? De overheid zoekt nog naar een oplossing om u te laten profiteren van het prijsplafond (een maximumprijs voor elektra) per 1 januari 2023. Mocht er meer duidelijkheid zijn vanuit de overheid, dan zullen we u daarover zo snel mogelijk informeren. U hoort dit van uw vastgoedmanager.

Heeft uw huurwoning geen individuele elektra- aansluiting? Dan is deze aangesloten op een collectieve elektravoorziening en is het nog niet zeker of u in aanmerking komt voor de compensatie van 190 euro voor de maanden november en december. Dat komt omdat, volgens de overheid, niet is vast te stellen of en hoeveel huishoudens er achter een collectieve elektra-aansluiting zitten. Mocht er meer duidelijkheid zijn vanuit de overheid, dan zullen we u daarover zo snel mogelijk informeren. U hoort dit van uw vastgoedmanager.

Voor actuele informatie wijzen wij u graag op de website: Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december? | Rijksoverheid.nl

2. Klopt het dat ook gemeenten tegemoetkomen in de energiekosten?
Ja dat klopt. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een energietoeslag van €1.300,- . Uw gemeente probeert die zoveel mogelijk automatisch aan u uit te betalen. Als u denkt dat u recht heeft op zo’n toeslag en deze nog niet heeft ontvangen, neem dan contact op met uw gemeente. Veel informatie over de gemeentelijke toeslag is te vinden op deze website: www.geldfit.nl/gids/energie. Op deze website kunt u per gemeente zien wat de regeling inhoudt, wat de voorwaarden zijn en hoe u deze regeling kunt aanvragen. Bij de meeste gemeenten geldt dat de aanvraag voor eind december 2022 binnen moet zijn. Dus wacht niet te lang. Veel gemeenten hebben ook nog andere tegemoetkomingen en regelingen voor de hoge energiekosten en bieden ook hulp voor huishoudens met financiële problemen. Vraag ernaar bij uw gemeente.

Bekijk hier wat we doen aan verduurzaming

Daarnaast zijn er nog veel meer bespaartips te vinden op het internet, bijvoorbeeld hier: www.geldfit.nl/thema/energie-besparen-tips 

Of bekijk de website van Milieu Centraal: Jouw energierekening uitgelegd en prijsplafond | Milieu Centraal

Kijk op de website van de Woonbond voor informatie over onder andere de energiecompensatie: Energieprijscompensatie: dit is wat we weten | woonbond.nl