20 juni 2022

De Liv inn Academy: het huis is er, maar hoe maak je thuis?

Afgelopen zaterdag 18 juni was het zover. De Liv inn Academy voor en door bewoners van Habion beleefde, na enkele jaren gedwongen fysieke afwezigheid door corona, een herstart. En hoe? Deze editie verzorgden de bewoners van Mijnsheerlijckheid in Kudelstaart de ontvangst. Het werd een zonovergoten dag, waarin ontmoeting met actieve medebewoners en leren van elkaar centraal stond. De deelnemers van deze editie kwamen uit Kudelstaart (gastlocatie), Heerenveen, Loenen aan de Vecht, Amsterdam Oostpoort, Zwolle, Zutphen Ubuntuplein, Alkmaar en Hilversum (Liv inn).

Organiseer een bewonersgroep!
Op deze prachtige zonnige zaterdag waren de verwachtingen hooggespannen. We kregen een mooi verhaal van team Kudelstaart over de transformatie van de siertuin naar een gebruikstuin. Prachtige werkwijze en dito enthousiasme en dan was daar niet te vergeten de heerlijke lunch. Aan het einde van de middag voldaan het land weer in met stof tot nadenken over de verschillende thema’s. En er is een denktank gevormd over hoe het beste bewonersgroepen te organiseren, van formeel tot informeel. Hoe doe je dat? Lia Schokman uit Loenen aan de Vecht, Fred van de Velde uit Zutphen, Wim Elsenaar uit Oostpoort Amsterdam, Max van der Spiegel uit Kudelstaart, Nolda Holtslag uit Zwolle en Robin Avis uit Alkmaar gaan samen met ons hierover nadenken.

​​​​​​​​​​​​​​Huis, maar hoe maak je thuis?
Voor Habion is niet alleen het huis, de woning, belangrijk, maar ook de mate waarin bewoners zich thuis voelen ín die woning en het gebouw waarin ze leven. Daarom maken we ons actief sterk voor het thuismaken. Dat kunnen we niet zonder onze actieve bewoners. Zij zijn zelfs de cruciale voorwaarde voor succes. Successen zijn er in het hele land volop te melden. Daarnaast hebben we op diverse plekken in het land te maken met dezelfde hobbels (hoe hou ik mensen actief betrokken enzovoort).

Met de in 2019 opgerichte Liv inn Academy brengen we bewoners uit alle hoeken van het land met elkaar in contact, zowel fysiek (op locatie) als virtueel (via whatsapp enzovoort). Zo ontstaat langzaam maar heel zeker een waardevolle leergemeenschap van actieve bewoners die elkaar inspireren en helpen bij het thuismaken op hun eigen locatie.

Halfjaarlijks
De Liv inn Academy wordt halfjaarlijks georganiseerd op een Habion-locatie ergens in het land. Tussen de ontmoetingen door houden bewoners op andere manieren met elkaar contact over de onderwerpen die hen bezighouden. Van elkaar leren is daarbij een belangrijk aspect, maar het mag ook best gezellig zijn, dat is zelfs onontbeerlijk. Samen stellen en beantwoorden ze vragen als:  Wat kunnen we gezamenlijk ontwikkelen om het wonen op de diverse locaties nog aantrekkelijker te maken? Wat vinden wij als thuismakers belangrijk? En kunnen we daar gezamenlijk werk van maken in de Liv inn Academy?

Zelf aangedragen thema’s
Elke Academydag (vaak middag of avond) staat in het teken van zelf aangedragen thema’s, zoals ruimte voor ontmoeten, wie zijn onze buren en hoe hebben we daar invloed op, hoe te communiceren met de onderhoudsbedrijven, hoe gaan we eenzaamheid te lijf, hoe brengen we mensen in beweging, hoe organiseer ik een borrel, hoe om te gaan met overlast, hoe kun je problemen signaleren en helpen oplossen, hoe houden we het gezellig met elkaar? Ook onderwerpen als veiligheid en wat te doen bij brand passeren de revue.

Diverse plekken
Inmiddels is de Academy al op diverse plekken in het land georganiseerd. Zo zijn bewoners samengekomen in achtereenvolgens Utrecht (aftrapbijeenkomst april 2019), Voorst, Leeuwarden, Zwolle, Utrecht en Rotterdam. De meest recente bijeenkomst was in Mijnsheerlijckheid in Kudelstaart op 18 juni 2022. De volgende gastlocatie is Hilversum. De datum volgt later.

Ook belangstelling?
Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Iedere bewoner is welkom en kan zich aanmelden bij:

Ank Sneekes, Willeke Janssen of Els van Betten van Habion
​​​​​​​Stuur een mail naar: thuismakersacademie@habion.nl