Huurbeleid

Mogelijk heeft u recht op huurverlaging in 2021: hier leest u hoe het werkt

Huurders vaneen sociale huurwoning die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen, kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering in december 2020 besloten. We leggen graag uit hoe deze eenmalige huurverlaging werkt.

Waarom een eenmalige huurverlaging?
De meeste huurders van een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Habion houdt daar bij het toewijzen van woningen al rekening mee. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen is gedaald. Daarom kunnen deze huurders in 2021 een eenmalige huurverlaging krijgen. Dat is goed nieuws voor onze huurders en wij zetten ons daar graag voor in.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u automatisch bericht van ons
Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van: uw huurprijs, uw (gezamenlijk) inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Via de tabel Huurverlaging 2021 ziet u wat de voorwaarden precies zijn. Als u in aanmerking komt, dan krijgt u voor 1 april 2021 automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel mensen u in huis woont, horen wij van de Belastingdienst en wordt gedaan op basis van de inkomensgegevens over 2019. Hoeveel huurverlaging u precies krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto huurprijs.

Goed om te weten
• Is uw netto huur lager dan € 633,25 (1-2 persoonshuishouden) of € 678,66 (3-of meer persoonshuishoudens)? Dan komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging 2021.
• Huurders in een woning met vrije-sectorhuur komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders met een gereguleerd contract (sociale huurwoning).
• De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.
• Huurders waarvan het (gezamenlijk) inkomen in 2020 of 2021 is gedaald, maar geen bericht over huurverlaging van ons ontvangen, kunnen op eigen initiatief huurverlaging aanvragen. De inkomensdaling moet op het moment van de aanvraag tenminste 6 maanden geleden zijn ingezet en moet blijvend zijn.
•Als u huurtoeslag ontvangt is het belangrijk dat u zelf aan de Belastingdienst (bijvoorbeeld via www.toeslagen.nl) uw nieuwe verlaagde huurprijs doorgeeft. Hiermee voorkomt u dat u achteraf te veel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u aantonen dat uw inkomen langdurig en blijvend is gedaald, neem dan contact op met uw beheerder.

Wilt u weten wie de beheerder van uw woning is? Zoek onder Onze Woningen naar uw adres/woonplaats. In de rechterkolom ziet u de contactgegevens van de beheerder van uw woning.