22 februari 2023

Update: prijsplafond bij blokverwarming

In december 2022 hebben we onze bewoners in een brief geadviseerd hun voorschot voor energie te verdubbelen. Dit om verrassingen te voorkomen bij de eindafrekening. In hetzelfde bericht zijn bewoners geïnformeerd over de compensatieregelingen die de overheid treft voor bewoners met een individuele gas-en-elektra-aansluiting.

Voor bewoners met blokverwarming was er destijds nog onduidelijkheid over compensatie. Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Deze huishoudens hebben geen eigen contract. U heeft geen eigen contract als u een voorschot betaalt voor gas, warmte en of stroom via uw servicekosten.

Inmiddels weten we dat bewoners in aanmerking komen voor de tegemoetkoming zodra het tarief dat ze betalen hoger ligt dan het prijsplafond. In dat geval krijgen ze het maximale bedrag uitgekeerd, onafhankelijk van de hoogte van het tarief.

De contracten die Habion zelf heeft afgesloten, daarvan weten we dat het tarief boven het prijsplafond ligt en dus de bewoners in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. De woningen die zijn aangesloten op het naastgelegen verzorgingshuis, daar heeft de zorgorganisatie het contract met de energieleverancier. Op die locaties weten we nu nog niet of het tarief boven het prijsplafond uitkomt.

Habion en de zorgorganisaties, oftewel de contracthouders met de energieleveranciers, zijn straks verantwoordelijk voor het doen van een aanvraag bij de Belastingdienst. We verwachten binnen enkele dagen meer duidelijkheid hierover vanuit de overheid.

Op deze pagina van de overheid vindt u de juiste bedragen: Tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting bekend | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl